Als u wilt overstappen op een elektrische auto, dan is het handig om thuis een eigen oplaadpunt te hebben. Maar welke soorten laadpalen zijner en waar moet u verder op letten? Hieronder leest u veelgestelde vragen over laadpalen en de antwoorden hierop.
Wat zijn de voordelen van een oplaadpaal thuis?
Steeds meer mensen maken de overstap naar elektrisch rijden. Daardoor neemt de drukte bij openbare oplaadstations toe en kiezen mensen steeds vaker voor een eigen oplaadpunt thuis. Hiermee kunt u op elk gewenst moment uw elektrische auto opladen, zodat u de volledige actieradius van de auto optimaal benut.
Wat zijn de voordelen van een laadpaal bij mijn bedrijf?
Met een oplaadpunt op uw bedrijfsterrein biedt u zowel uw personeel als uw klanten de mogelijkheid om hun elektrische auto op te laden. Ook voor het opladen van uw elektrische bedrijfswagens is een eigen oplaadpunt ideaal. Met een oplaadpunt op uw bedrijf kunt u twee auto’s tegelijkertijd opladen. Omdat er meerdere auto’s gebruik maken van de oplaadpaal, kunt u kiezen uit verschillende laadstations, bijvoorbeeld waarbij het laden wordt geactiveerd met een knop, een laadpas of een sleutel.
Wat zijn de voordelen van een openbare laadpaal?
Een openbare laadpaal in de omgeving van uw woning of bedrijfspand is voor particulieren een alternatief als er geen mogelijkheden zijn om op eigen terrein een oplaadpunt te realiseren. Steeds meer bedrijven zoals winkels laten een openbare laadpaal plaatsen als extra service voor hun klanten. Let er wel op dat u niet zomaar een openbare laadpaal mag plaatsen. U moet hiervoor toestemming van de gemeente hebben. Neem dus contact op met uw gemeente als u een openbaar laadpunt in de buurt van uw huis of uw bedrijf wilt.
Welke laadpaal kan ik kopen?
Als u een laadpaal wilt kopen, dan moet u rekening houden met een aantal zaken: het merk van uw elektrische auto, het type stekker en het laadvermogen van de laadpaal en de auto. Een overzicht van automerken en geschikte laadpalen vindt u hier.
Welke soorten laadpalen zijn er?
Bij een oplaadpunt kunt u kiezen uit verschillende modellen: een laadpaal met contactdoos die u gebruikt met uw eigen losse kabel, een laadpaal met een vaste kabel, een oplaadpunt voor aan de muur of in een paal- of zuilvorm. Welke u kiest, is afhankelijk van de locatie en uw eigen persoonlijke voorkeur. Als het laadpunt toegankelijk is voor anderen, dan is een laadpunt met contactdoos beter bestand tegen vandalisme. Staat de laadpaal op uw eigen terrein, dan kunt u ook kiezen voor een laadpaal met een vaste kabel.
Welke stekker heb ik nodig?
In Nederland worden stekkers gebruikt van type 1 en type 2. Welk type stekker u nodig heeft, is afhankelijk van het merk van uw elektrische auto. Een overzicht van automerken en bijbehorende stekkers vindt u hier.
Moet het laadvermogen van de laadpaal gelijk zijn aan dat van de auto?
Het laadvermogen van uw auto kan bepalend zijn voor het laadvermogen van de laadpaal. Als uw auto een laadvermogen heeft van 3,7 kW, dan volstaat een laadpunt voor 3,7 kW voor een 1 fase aansluiting van 16 ampère. Als u van plan bent om over te stappen naar een auto met meer laadvermogen, dan is het handig om het laadvermogen van het oplaadpunt hier op aan te passen, zodat hij sneller opgeladen is. Daarnaast kan het zijn dat laadpalen met meer laadvermogen moeten worden aangesloten op een 3 fase aansluiting in huis.
Kan ik het oplaadpunt zelf monteren?
Een eenvoudig oplaadpunt met minder laadvermogen kunt u zelf monteren. U kunt ook kiezen voor installatie door een erkend installateur, zodat u verzekerd bent van een optimale installatie. Laadpaal24.nl kan tegen een aantrekkelijke prijs de montage van uw laadpaal op elke locatie in Nederland verzorgen. De montage gebeurt dan inclusief voorrijkosten, arbeidsuren, maximaal 10 meter kabel en graafwerk tot 5 meter. Wilt u gebruik maken van onze montageservice? Klik dan hier.